Savetovalište za lečenje bračnog steriliteta
Pon-Pet 09 do 19; Sub 09-13

Savetovalište za lečenje bračnog steriliteta

Ako više od godinu dana pokušavate da zatrudnite i to vam ne uspeva potrebno je da se javite u savetovalište za bračni sterilitet. Uzroci neplodnosti su zajednički, mogu da potiču od jednog ili drugog partnera ili od oboje istovremeno. Stoga je potrebno istovremeno ispitivanje i muškarca i žene.

Detaljno ispitivanje muškog partnera sprovodi urolog gde su pored uobičajenog pregleda važne aboratorijske analize: spermogram, mikrobiološke analize bris uretre i urina, hormonski status i druge.

Ispitivanje žene započinjemo sistematskim i ultrazvučnim pregledom na koje se nadovezuju folikulometrija i mikrobiološke analize cervikalnog i vaginalnog brisa. Potreban je čitav niz specifičnih laboratorijskih analiza. U narednom menstruacionom ciklusu uzima se hormonski status, pa slede:  jednopotezna kiretaža endometrijma, histerosalpingografuja, histeroskopija i laparoskopija.

Ukoliko se utvrde problemi sprovodi se odgovarajuća terapija, koja uključuje i metode asistirane reprodukcije, odnosno veštačku inseminaciju.

Pitajte doktora

Pogledajte savete dr. Zorice Prokić